Waarom je e-learning en een community zou moeten combineren

Waarom je e-learning en een community zou moeten combineren

Je hebt waarschijnlijk wel eens een online training gevolgd. E-learning bespaart jou als deelnemer veel tijd. Je spijkert je kennis bij vanuit je eigen huis én je kunt op je eigen tempo leren, wanneer het jou uitkomt. Flexibeler kan bijna niet.

Het aanbod aan trainingen via een digitaal medium groeit dan ook hard. Dat komt niet alleen door de corona pandemie, al sinds 2000 steeg het aanbod in e-learning met 900%.

Online leren heeft niet alléén maar voordelen. Zo kost het veel discipline en missen mensen het sociale aspect van een training. Dat is precies waarom wij geloven dat e-learning zo goed samen gaat met een online community. We delen 3 redenen met je.

Met e-learning + een community versterk je het sociale aspect

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen naar een fysieke training of congres gaan is het sociale aspect.

Het eerste half uur van een training is vaak een kennismaking. Tussendoor vraag je iets aan je buurman over een opdracht en help je elkaar verder. Achteraf deel je nog ervaringen tijdens de borrel.

Sociale dingen die het leerproces versterken. Daarbij is het ook gewoon leuk om nieuwe mensen te leren kennen uit dezelfde branche.

Het sociale aspect mist overduidelijk bij e-learning. Ook jij bent vast wel eens enthousiast begonnen aan een e-learning die je niet afgemaakt hebt, toch? Dan weet je ook dat er motivatie nodig is om een online training af te maken.

Er is altijd wel een excuus om het afronden van die e-learning nog even uit te stellen. Een online community met mededeelnemers die dezelfde training volgen zou een uitkomst zijn.

Een goede tip of een leerzame ervaring van een mededeelnemer is veel waard. Juist digitaal. Het is niet hetzelfde als live bij elkaar komen, maar hiermee zorg je toch dat die sociale ervaring óók online het leeraspect versterkt.

Wij durven zelfs te zeggen dat er geen training is zonder een sociaal aspect. Dan blijft het succes van de e-learning namelijk slechts afhankelijk van de inhoud van de e-learning. En hoe sterk die inhoud ook is, leren deelnemers nu eenmaal het best als ze in contact zijn met elkaar.

Laagdrempelig contact op elk moment

Tijdens een live bijeenkomst ontmoet je allerlei vakgenoten die tegen dezelfde dingen aanlopen. ‘We houden contact’ en ‘als je vragen hebt, bel me gerust’, komt allemaal voorbij. Je voegt elkaar toe op LinkedIn, maar hoe vaak komt er ook iets terecht van dat contact?

In een community geef je deelnemers de kans om toch contact te houden. Tussendoor kun je altijd vragen stellen aan mededeelnemers of de trainer. Snel en makkelijk via je telefoon. Op elk moment van de dag.

Ook kun je opdrachten inleveren op een community en daarover in discussie op het forum. Is de training voorbij? Ook dan kun je altijd nog vragen stellen of ervaringen uitwisselen.

Een ander voordeel is dat de groep elkaar kan helpen, dat scheelt een trainer of helpdesk weer tijd.

Start de training goed voorbereid

De derde reden waarom je e-learning en een online community zou moeten combineren, geldt als je ook fysieke bijeenkomsten organiseert. Blended learning wordt dat genoemd.

Het is prettig als deelnemers van tevoren vast voorbereid zijn op de start van training. Mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om te weten wie er nog meer in de groep zitten.

In een online community mét e-learning functionaliteit kun je alvast wat voorbereidende stof of een korte toets delen. Mensen vinden het altijd leuk om hun voorkennis te testen.

Laat de deelnemers zichzelf ook vast kort voorstellen in de community en vraag vooraf om hun leerdoelen. Dan starten de deelnemers goed voorbereid, terwijl jij de inhoud nog beter kunt afstemmen op de verwachtingen.

Meer weten over e-learning en een community combineren?

Naast deze 3 redenen, zijn er ongetwijfeld nog meer voordelen te bedenken voor jóuw situatie. Elk bedrijf en elke doelgroep is weer anders.

Twijfel je of e-learning en een community combineren iets voor je is? We denken graag met je mee. Stuur Edwin een bericht via edwindekuiper@nieuw-initiatief.nl.

Eerst meer weten over onze aanpak? Je vindt er meer over op deze pagina.

Bied jij al e-learning aan en combineer je die met een online community? We zijn benieuwd naar je ervaringen.

Maandelijks meer inspiratie en tips in je mailbox. Wij schrijven over kennis delen (kennisbanken),  mensen verbinden (community) en samen leren (e-learning).

Tips en inspiratie in je mailbox

Hopelijk heb je de informatie gevonden die je zocht. Maandelijks sturen wij je een e-mail vol tips, ideeën en inspiratie. Meld je aan om die te ontvangen.