Wordt 3D printen het nieuwe medium?

Wordt 3D printen het nieuwe medium?

Zijn er al businessmodellen van uitgevers, met het medium “3D printen”?

Fujifilm Australia overweegt kiosken uit te rusten met 3D-printers. Consumenten kunnen daar dan hun eigen driedimensionale voorwerpen laten printen.

3D-printers zijn gebaseerd op het FDM (fused deposition modelling)-proces, waarbij laag voor laag het digitale ontwerp uit vloeibaar kunststof wordt opgebouwd. In de jaren negentig werd die technologie gebruikt door bedrijven om snel prototypes te ontwikkelen.

Inmiddels zijn er diverse businessmodellen bedacht rond 3D-printers. Sommige bedrijven leveren 3D-printingdiensten, zoals het Nederlandse Shapeways, dat inmiddels naar de VS is verhuisd. Shapeways biedt op internet standaardmodellen aan die gepersonaliseerd kunnen worden.

Het Nederlandse Leapfrog wil juist 3D-printers aan eindgebruikers leveren. Die kunnen dan op hun computer in drie dimensies voorwerpen ontwerpen.

Fujifilm wil de technologie nog dichter naar consumenten brengen. Woordvoerder Michael Mostyn zegt dat men zijn bestaande infrastructuur wil innoveren en een gepersonaliseerde 3D-cadeaushop tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Over de plannen zijn nog geen details bekend.

Bron: Emerce.

Meer informatie over 3D printen als medium?

Neem dan even contact op. Niet alle modellen en vormen kunnen met bepaalde printers. Er is bij Nieuw-Initiatief al veel ervaring met verschillende type printers, mogelijkheden en onmogelijkheden. Denk hierbij ook aan de enorme hoeveelheid 3D software en bestandsformaten. Ik bespreek het graag met u!

 

Maandelijks inspiratie in je mailbox?

Ja, stuur mij maandelijks inspiratie en tips