Google wil einde aan slepende rechtszaak om digitale boeken

Google wil einde aan slepende rechtszaak om digitale boeken

Google wil einde rechtszaak over het Google Books-project.

Duizenden auteurs beweren dat Google hun boeken zonder toestemming heeft geïndexeerd en doorzoekbaar heeft gemaakt.

Google begon in 2004 met een omvangrijk project om zo veel mogelijk boeken digitaal in zijn bestand op te nemen. Een jaar later werd het bedrijf voor de rechtbank gesleept door meerdere auteurs en uitgevers. Een rechtszaak van inmiddels 7 jaar.

Schikking

Volgens de auteurs en uitgevers is het digitaliseren van boeken een overtreding van de auteursrechten. In 2008 kwam het tot een schikking van 125 miljoen dollar, maar de rechter wees die schikking in 2011 af. De schikking ging volgens de rechter te ver en zou niet eerlijk zijn tegenover auteurs. Ook zou het Google een competitief voordeel geven tegenover concurrenten zoals Amazon.

Google zegt nu dat het Books-project moet worden beschouwd als”fair use” van het auteursrecht, en dat de rechter daarom in het voordeel van de multinational moet beslissen.

“Google Books geeft de mensen een nieuwe en meer efficiënte manier om boeken die relevant zijn voor hun belangen te vinden”, aldus het bedrijf in haar verzoekschrift. Volgens Google is het project geen vervanging voor de boeken zelf , omdat lezers nog steeds het boek moeten kopen om het helemaal te lezen.

De vereniging die de uitgevers en auteurs vertegenwoordigt heeft nog niet gereageerd op Google’s verzoek.

Bron Reuters.

Maandelijks inspiratie in je mailbox?

Ja, stuur mij maandelijks inspiratie en tips