Apple meer in de boekenbranche

Apple meer in de boekenbranche

Apple heeft Booklamp gekocht, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het aanraden van nieuwe titels op basis van gelezen boeken of specifieke zoektermen.

Dat bevestigt Apple tegenover Techcrunch.”Apple koopt zo nu en dan kleine technologiebedrijven, en meestal bespreken we ons doel of plannen niet”, aldus een woordvoerder van Apple, dat bij dergelijke overnames altijd hetzelfde statement maakt. Volgens bronnen van Techcrunch heeft Apple voor de overname 10 tot 15 miljoen dollar betaald.
Booklamp werkte al een aantal jaar aan het Book Genome Project. Daarbij zijn honderdduizenden boeken op inhoud geïndexeerd. Lezers kunnen boeken dankzij die analyse heel nauwkeurig zoeken, gebaseerd op onder meer thema, karakters, gebeurtenissen en opzet.

Amazon

Booklamp maakte zo een schematische weergave van een boek, waarbij bijvoorbeeld bekeken kon worden welke karakters wanneer en hoe vaak in een boek voorkomen. Gebaseerd op gelezen boeken kon Booklamp bovendien nieuwe titels aanraden.Apple zou concurrent Amazon volgens anonieme bronnen meer tegenwicht willen bieden met de overname. Amazon is in de VS de grootste verkoper van e-books. Booklamp zou eerder ook met Amazon in overleg zijn geweest, maar Amazon nam het vergelijkbare Goodreads over.

E-books

Apple verkoopt sinds de introductie van de iPad zelf e-books via zijn iBooks-app op iOS en OS X. Vorig jaar kwam Apple in de problemen toen bleek dat het prijsafspraken had gemaakt met uitgevers, ten nadele van de consument.Een week geleden schikte Apple in de zaak, voor 450 miljoen dollar. Dat geld is bedoeld voor consumenten die door de prijsafspraken teveel voor hun e-books betaalden. De rechter maakt zich zorgen dat Apple alsnog onder de schikking uit wil komen.

Bron: NU.nl

Maandelijks inspiratie in je mailbox?

Ja, stuur mij maandelijks inspiratie en tips