Apple kondigt iBooks 2 aan

Apple kondigt iBooks 2 aan

iPad als vervanging voor reguliere schoolboeken.

Tijdens een speciaal op educatie gericht media evenement heeft Apple onder meer iBooks 2 aangekondigd. Deze vernieuwde versie van iBooks is meer gericht op interactieve multimedia content in boeken, zodat je animaties, video’s en audio kunt integreren in boeken op een manier die natuurlijk aanvoelt. De eerste richting waar je nu aan moet denken is de iPad als vervanging voor reguliere schoolboeken.

ThiemeMeulenhoff haakt in met de iPad

Met Schooltas zijn álle bijna vierduizend educatieve uitgaven van ThiemeMeulenhoff voor het voortgezet onderwijs omgevormd tot e-boek. Momenteel zetten meer dan 100 docenten op 6 pilot-scholen zich in om, dagelijks samen met hun leerlingen, het leren opnieuw uit te vinden. Een eerste stap in die ontwikkeling was dat docenten en leerlingen aantekeningen en links kunnen ‘prikken’ in hun e-boek.

Nieuwe didactische werkvormen

Met het gebruik van een tablet in de klas ontstaan er geheel nieuwe didactische werkvormen: zo kunnen leerlingen zelf lesmateriaal en video’s opzoeken en zelf filmpjes maken. Martijn Luijks, uitgever van ThiemeMeulenhoff: “We merken dat door het gebruik van een iPad in de klas een nieuw speelveld voor leren ontstaat dat we samen met docenten en leerlingen willen ontdekken. De ontwikkeling gaat gepaard met het traditionele boek als veilig vangnet. Stukje bij beetje voegen we leerfunctionaliteiten aan de e-boeken toe, zodat we stapsgewijs en mét directe input van de gebruikers, gezamenlijk echt tot ander, beter onderwijs kunnen komen.”

 Apple krijgt het moeilijk

Apple gaat toch een harde tijd tegemoet in de leerboekindustrie zegt Osman Rashid, CEO van Kno, een digitaal handboek bedrijf aldus Business Insider.

Het ePub formaat is niet voldoende voor studieboeken. Apple’s tools werkt in de ePub 3 formaat, dat is de standaard voor digitale boeken. Rashid zegt dat dit voldoende is voor normale boeken, maar niet voor schoolboeken, studieboeken vereisen een meer media-rijke-formaat.

Rashid: “Schoolboeken voor studenten worden elke 5-7 jaar bijgewerkt. Maakt Apple zijn tools alleen voor iOS dan is dit te beperkt voor de bredere markt. Leerboeken moeten daarbij beschikbaar zijn over meerdere platforms.”

Op dit moment is de Apple tablet standaard, maar Rashid wijst op Apple’s concurrenten met het aanbieden van goedkopere hardware. Als scholen beginnen met het kopen van tabletten voor studenten, kopen ze die van Apple voor 500 dollar of een 200 dollar tablet van een ander merk? Of misschien wel een tablet die we nog niet hebben gezien?

Daarnaast heeft Apple een bijzondere licentie overeenkomst opgesteld.

Dan  Wineman schreef in zijn blog dat in de Apple’s End User License Agreement  (EULA) staat dat boeken gemaakt met de iBook Author app en verkocht via de iBook store nergens anders verkocht kunnen worden.

Het is even dat u het weet.

 

Laat uw mening horen!

Altijd persoonlijk en vol energie voor nieuwe initiatieven!

Maandelijks inspiratie in je mailbox?

Ja, stuur mij maandelijks inspiratie en tips