Uitgeverscongressen en –beurzen waar je bij moet zijn in 2017

Uitgeverscongressen en –beurzen waar je bij moet zijn in 2017

Nu op het politieke toneel de wereld enorm in beweging is, heb je er als uitgever een zorg bij. Niet alleen moet je rekening houden met de user experience van je klanten, ook juridisch komt er van alles op je af. en daarom: een klein overzicht van interessante uitgeversevenementen in Europa om in 2017 te bezoeken. Inmiddels een jaarlijkse traditie op dit blog, deze uitgeverscongressen. Lekker op tijd genoemd, zodat je bij een aantal suggesties nog de early bird-korting kunt scoren.

14-16 maart: The London Book Fair

Taking words further. Content across media.

Locatie: Olympia, West-Londen

In het kort: Richt zich grotendeels op fictie. 25.000 bezoekers uit 124 landen. Marktplaats voor het onderhandelen over rechten en voor de verkoop en distributie van gedrukte content en audio-, tv-, film en digitale content. Eregast dit jaar: Polen (Het Poolse boekinstituut). Voorafgaand is er de Quantum Congres op 13 maart, die inzicht in de huidige consumentenmarkt biedt.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Brexit. Heb je als uitgever te maken met de Engelse markt, dan is het goed te weten dat er onder meer een seminar is over of Brexit goed of slecht nieuws voor de branche is. Er staan nog 97 andere seminars of activiteiten gepland, onder meer over hoe je vertalers een rol kunnen spelen in de populariteit van je uitgaves, en uiteraard over hoe je als uitgever je publiek kunt vinden en boeien. Voor vrouwen is er een seminar over welke uitdagingen zij tegenkomen in deze branche wanneer zij de top willen bereiken. Nog niet eerder gezien in dit jaarlijkse blog over uitgeverscongressen: hoe bereik je de groeiende markt aan moslims?

Sprekers Quantum Congres: Steve Bohme (Nielsen Book Research UK), Sophie Corcut (GDR Creative Intelligence), Alexander Bregman (Google Play), Ashleigh Gardner (Wattpad), Tom Williams (Peak), Charlie Cottrell (We Are Social’s).

Prijs: vanaf 40 pond inclusief btw voor toegang tot de beurs tot 249 pond exclusief btw voor toegang tot de Quantum Congres.

Website: londonbookfair.co.uk

24-25 april: Publishers Forum (14e editie)

Going full circle.

Locatie: DDB Forum, Berlijn

In het kort: Relevant en bijdetijds uitgeverscongres met meer dan driehonderd deelnemers afkomstig uit de gehele branche. De nieuwe slogan ‘Going full circle’ is gekozen omdat het tijdperk voorbij is, waarbij de band tussen schrijver en lezer eenrichtingsverkeer is. In het huidige uitgeverslandschap loopt ook verkeer vanuit de lezer naar de schrijver/uitgever. Hoe leid je dit via cyclussen, netwerkverbanden en relaties in goede banen?

Waarom zou je ernaar toe gaan: het Forum bespreekt onder meer de huidige politieke controverse rondom juridische zaken als auteursrechten. En steeds meer auteurs hanteren voor zichzelf meerdere businessmodellen: auteur Zoë Beck legt uit waarom. Blijvend trending: hoe bereik je de lezer, traditionele manieren versus moderne. Het Forum kijkt verder goed naar de nieuwe, kleine en de oude, grote spelers op de internationale markt.

Sprekers: Zoë Beck (CulturBooks), Michael Bhaskar (Canelo), Andreas von der Heydt (Kindle), Laura Nevanlinna (Kaiken) en anderen.

Prijs: Uitgevers betalen € 899,- exclusief btw. Dienstverleners betalen € 1149,- exclusief btw.

Websites: publishersforum.de

7 juni: inct.live

Interactief, modern, informeel

Locatie: Theater De Omval in Diemen

In het kort: Jaarlijks evenement van het platform voor uitgeefexperts.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Inct. gooit het vanaf dit jaar over een andere boeg. Geen fileleed meer, dit jaar begint de dag vanaf 12 uur met een inlooplunch. Vertrouwd is het onderdeel waarbij de dagvoorzitter vier mensen uit de uitgeefbranche interviewt. Nieuw is het Give and Get-onderdeel, waarbij je je vernieuwende idee, concept, bedrijf of oplossing mag pitchen, waarna bezoekers er vragen over stellen, ervaringen delen, oplossingen voorstellen of naar samenwerkingsmogelijkheden zoeken.

En ook: nu uitgeverscongres.nl van Mediafacts niet meer lijkt te werken, is het misschien wel het enig overgebleven Nederlandse uitgeefcongres.

Sprekers: Dagvoorzitter Ronnie Overgoor interviewt vier opmerkelijke gasten. Op het moment van schrijven zijn die nog niet bekend.

Prijs: Voor leden: € 150,-. Voor niet-leden: tot 26 april € 175,-, daarna € 195,-.

Website: inct.nl/inct.live/index.html

11-15 oktober: Frankfurter Buchmesse

Welthauptstadt der Ideen

Locatie: Messe Frankfurt in Frankfurt am Main

In het kort: Grootste boekenbeurs ter wereld. 275.000 bezoekers, 7.275 internationale exposanten en 9.300 journalisten en bloggers die er rondlopen. De mogelijkheden zijn overweldigend. Zo is er alleen al keus uit acht verschillende standhouderspakketten. Eregast dit jaar: Frankrijk, onder het motto ‘Francfort en francais’.

Waarom zou je ernaar toe gaan: alles en iedereen is er. Over ieder onderwerp waar je als uitgever mee te maken hebt is een discussie, een lezing of een workshop, en als je dat niet interessant genoeg vindt, dan zijn er nog de aanbieders, de standhouders van alles waar je als uitgever mee te maken hebt. Omdat het de grootste uitgeversmarktplaats ter wereld is, is er hal 3.1: Weltempfang, waar alle sprekers te vinden zijn die hun licht laten schijnen over de politieke situatie in Europa, Azië, Afrika, Amerika of Australië en hoe dit van invloed is op de uitgeefwereld. Er zijn Hot Spots-hallen voor digitale innovatie, educatie, wetenschap en uitgeefdiensten. Doe je als uitgever iets met koken, dan is er de hal Gourmet Gallery. En dan heb je daarnaast nog twee grote podia: een voor de kinderafdeling en een internationaal podium, waar prijzen worden uitgereikt en interessante lezingen en andere activiteiten plaatsvinden.

Sprekers: Op dit moment nog niet bekend. Maar neem een kijkje bij de sprekers van 2016 en zie de enorme verscheidenheid in leeftijd en nationaliteit. Als je echt eens een ander geluid wilt horen, moet je hier zijn.

Prijs: De prijzen worden aan het begin van de zomer bekend gemaakt.

Website: buchmesse.de

Dit jaar wil ik eenmalig ook het volgende evenement vermelden in deze lijst. Onderstaande beurs, voorheen de Beurs voor Kleine Uitgevers, vindt al meer dan dertig jaar plaats. Een plek speciaal voor het deel van de branche dat verder vrijwel nergens aan bod komt.

10 december: Beurs voor Bijzondere Uitgevers

Boeken voor liefhebbers

Locatie: Paradiso, Amsterdam

In het kort: Bijna honderd uitgevers uit Nederland en België presenteren en verkopen hun nieuwe en oude titels op het gebied van literatuur, literaire non-fictie, kunst en poëzie.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Hét evenement voor de specialistische uitgever.

Sprekers: Nog niet bekend.

Prijs: Bezoekers betalen € 3,-, alleen aan de deur verkrijgbaar.

Website: beursbijzondereuitgevers.nl/beurs-van-bijzondere-uitgevers-2017

 

Dat waren de uitgeverscongressen voor dit jaar. Mis je nog een belangrijk uitgeverscongres? Laat het me weten in de reacties onder dit blogartikel.

Edwin de Kuiper

Maandelijks verrassende inzichten in de user experience van je klanten? Schrijf je in:


 

Ook de user experience van (potentiële) klanten optimaliseren? Dan plan ik graag een gesprek in: +31 (0) 626 665 626.

Kijk wat Nieuw-Initiatief nog meer voor u kan doen.