Interessante uitgeverscongressen in 2016

Interessante uitgeverscongressen in 2016

Welke uitgeverscongressen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken in 2016? Enkele suggesties, zowel voor Nederland als het buitenland. In april staat de eerste al gepland!

9-12 april /12-14 april: The London Book FairLondenBookFair2016

Making words go further

Locatie: Olympia, West-Londen

In het kort: Bestaat inmiddels 45 jaar. 25.000 deelnemers uit 124 landen, zegt de website. En: dit jaar is de Fair de host van de over de hele wereld heen reizende 31e International Publishers Congress, een uitgeverscongres dat ooit in 1896 voor het eerst het licht zag.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Hier komen 600 vooraanstaande kopstukken uit de uitgeversbranche op af. De Fair kent meer dan 30 internationale paviljoens en de 1500 exposanten komen uit meer dan 60 landen. Meer dan 60 daarvan hebben zich op het tech-deel van de branche gestort: bedenkers van apps, games, smartphone en e-book ontwikkelingen. De Fair pakt werkelijk ieder business en vakinhoudelijk onderwerp op die je maar kunt bedenken voor de branche – maar richt zich daarbij voornamelijk op fictie en educatief. Je zult er weinig nuttigs aantreffen als je een vakuitgever bent met bijvoorbeeld de bouw als niche.

Wat je verder nog moet weten: Voorafgaand aan de Fair had je altijd de populaire conferentie ‘Publishing for Digital Minds’. Deze heet nu ‘Quantum’ en is op maandag 11 april. De conferentie geeft een vol cijfers en feiten gelardeerd overzicht van de uitgeversbranche wereldwijd – en waar het in de toekomst naartoe gaat.

Prijs: Toegang tot de Fair (inclusief meer dan 220 seminars) is 35 pond, toegang tot de diverse congressen die gehouden worden varieert van 95 pond tot 995 pond exclusief btw.

Websites:  http://www.londonbookfair.co.uk/en/ en http://www.ipacongress.com/

 

28-29 april: Publishers ForumPublishers Forum

All that publishing! How the business of books expands, converges and gets fragmented.

Locatie: DDB Forum, Berlijn

In het kort: Relevant en bijdetijds uitgeverscongres met, voor en door alle spelers uit de branche. Goede man/vrouw-verhouding: van de 23 al bevestigde sprekers zijn er 11 een vrouw.

Waarom zou je ernaar toe gaan: De focus ligt op de internationale uitgeversbranche maar wel met speciale aandacht voor de Duitse uitgeversbranche. Handig als je wilt groeien op de Duitse markt. Hoewel ieder jaar de belangstelling stijgt, is dit internationale forum nog een relatief overzichtelijk gebeuren, zodat je achteraf niet het gevoel hebt meer gemist dan meegemaakt te hebben.

Wat je verder nog moet weten: Een van de onderwerpen zal zijn ‘Publishing Industry 4.0’, waarbij je je eigen content en technologische concepten kunt voorleggen aan degenen die dit thema leiden. Forumbijwoners zijn afkomstig van uitgeverijen van boeken en/of magazines, van universiteiten of bibliotheken, uit de film- of muziekindustrie, van internetbureaus, of uit de handel, academische wereld of strategische consultancy.

Prijs: € 899,- exclusief btw voor uitgevers, € 1.149,- exclusief btw voor dienstverleners.

Website: http://publishersforum.de/

 

19 mei: inct.liveinctlive_logo

Interactiever, moderner, informeler

Locatie: Theater De Omval in Diemen

In het kort: inct.live heette voorheen inct.formatie. de formule van dit voorjaarscongres van inct is veranderd: minder achteroverleunen, meer actie en meer keuze en afwisseling.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Omdat dit een van de betere Nederlandse congressen is. Er zijn interviews met Rob Koghee (New Skool Media), Jan Peter Wissink (Amsterdam University Press) en Dolly van de Akker (o.a. Allerhande) over het thema is content een middel of doel? Daarnaast zijn er presentaties van onder meer Eric Ariëns (Strossle) over native advertising, Arco van de Berg (Tabula Nova) over digitale magazines en digital publishing, Stefan van Duyn (Thinium Audioproducties) over wat er komt kijken bij een luisterboek.

Dagvoorzitter is Ronnie Overgoor, bekend van het boek ‘Ondernemerslessen van een internetcowboy’.

Wat je verder nog moet weten: Gadgeteer Sander van der Heide toont alle nieuwste gadgets op het gebied van uitgeven.

Prijs: € 195,– tot en met 1 april, daarna € 275,-. Leden krijgen korting en betalen € 175,–.

Website:  http://www.inct.nl/events/inct.formatie/index.html

 

19-23 oktober: Frankfurter BuchmesseFrankfurter Buchmesse

Das wichtigste Branchenereignis des Jahres

Locatie: Messe Frankfurt in Frankfurt am Main

In het kort:Eregast dit jaar is Vlaanderen/Nederland. Onze literatuur/cultuur staat dus centraal. En, je kunt het zo gek niet bedenken, of de beurs heeft er een speciale hal of ruimte voor, zoals de Kalendergalerie waar honderden kalenders worden gepresenteerd.

Waarom zou je ernaar toe gaan: ’t Is de grootste boekenbeurs ter wereld. Alles is er. Je kunt het aflezen aan de folder met alle tarieven: de folder kent 36 pagina’s aan marketingmogelijkheden (van stands tot podia voor presentaties tot andere faciliteiten) en heeft 44 verschillende afdelingen met ieder een eigen contactpersoon wanneer je aan de beurs mee wilt doen als deelnemer in plaats van bezoeker.

Wat je verder nog moet weten: De Frankfurter Antiquairsbeurs, ook aangesloten, is eveneens wereldwijd de grootste. Geen wonder ook eigenlijk, de eerste Frankfurter boekenbeurs vond 500 jaar geleden al plaats.

Prijs:De prijzen voor dit jaar zijn nog niet bekend. Vorig jaar was het als volgt. Kom je als uitgever dan is het € 52,- voor een dagkaart, € 104,- voor onbeperkt toegang. Kom je als particulier, dan zijn de kaarten goedkoper. 

Website: http://www.buchmesse.de/de/

 

november: Mediafacts Uitgeverscongres

Moneymaking in media

Locatie: Waarschijnlijk De Fabrique, Utrecht

In het kort: Een congres met kopstukken uit de Nederlandse media over nieuwe strategieën, concepten en technologieën die zouden moeten leiden tot betere resultaten.  Het congres trekt bestuurders en kernbeslissers binnen grotere en kleinere uitgeverijen.

Waarom zou je ernaar toe gaan: begin maart was helaas nog niks bekend over sprekers of thema’s. Laatste tweet van Mediafacts; “We focussen dit jaar helemaal op de Mediafacts Nationale Uitgeefdag in november”. De Mediafacts Nationale Uitgeefdag is met 400 tot 500 bezoekers een behoorlijk groot evenement voor uitgevend Nederland en Vlaanderen. Elk jaar zijn er tal van aansprekende cases uit de uitgeverijen van magazine media, vakmedia en dagbladen.

Wat je verder nog moet weten: Op het congres in 2015  werd het scenario-onderzoek naar de toekomst van de journalistiek openbaar gemaakt. Daaruit bleek dat in een aantal scenario’s het uiteindelijke doel van de journalistiek, namelijk het informeren van ‘de burger’ er somber uitzag. Maar … met de komst van de nieuwe Europese privacywet zouden er juist weer kansen liggen voor u als uitgevers. Het congres besteedt ongetwijfeld aandacht aan de Europese privacywet.

Prijs: vorig jaar kostte het congres voor niet-abonnees van Mediafacts € 375,-. 

Website: http://www.uitgeverscongres.nl/

 

Mis je een belangrijk uitgeverscongres? Laat het weten in de reacties onder dit blog.

Edwin de Kuiper www.nieuw-initiatief.nl

 

Edwin de Kuiper

Maandelijks verrassende inzichten in de user experience van je klanten? Schrijf je in:


 

Mocht je graag de user experience van (potentiële) klanten optimaliseren in 2016? Dan plan ik graag een gesprek in voor het nieuwe jaar: +31 (0) 626 665 626.

Kijk wat Nieuw-Initiatief nog meer voor u kan doen.