De 5 belangrijkste uitgeverscongressen in 2014

De 5 belangrijkste uitgeverscongressen in 2014

Waar moet je zijn in 2014 voor de laatste cijfers, trends en ontwikkelingen in de uitgeversmarkt? Nieuw-Initiatief noteerde enkele belangrijke uitgeverscongressen.

The London Book FairLondon Book Fair 2014

Maakt geen gebruik van een klinkende ondertitel

Wanneer: 8-10 april
Locatie: Earls Court, Londen

In het kort: Wereldmarktplaats voor het onderhandelen over rechten, en voor de verkoop en distributie van content op het gebied van print, audio, film & tv, en digitale kanalen. Toegang tot klanten, content en opkomende markten. De beurs is onderdeel van de London Book and Screen Week.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Onder meer omdat aan dit congres per dit jaar al een Gaming-paviljoen is toegevoegd. Handig en wenselijk nu de scheidslijn steeds meer verdwijnt en uitgevers al dan niet gedwongen steeds meer samenwerken met andere mediaplatforms. Uitgevers kunnen hier distributeurs en spelontwikkelaars ontmoeten. Ook zijn er onder meer seminars waarbij relatief kleine spelers uit de ‘gewone’ en de academische uitgeefwereld hun ervaringen delen met digitale strategieën. Internationale case studies waarbij uitgevers succesvol de sprong maakten van print naar digitaal komen aan bod, zoals de Franse J’aime Lire Store die de nr.1-leesapp heeft ontwikkeld voor kinderen van 2-10 jaar.

Wat je verder nog moet weten: Tijdens de beurs vind je 250 seminars en evenementen, 1.500 exposanten en 25.000 professionals uit de uitgeefwereld.

Prijs: afhankelijk van de congresoptie die je kiest. Loopt uiteen van 95 pond tot 599 pond exclusief btw. Bezoek je alleen de beurs zelf dan is het 30 pond, als je gebruikmaakt van de vroegboekkorting, anders is het 45 pond.

Website: http://www.londonbookfair.co.uk/en/

—————

inct.formatie inct.formatie

Verandering als constante

Wanneer: 23 april: inct.formatie en 19 november: inct.spiratie
Locatie inct.formatie: Theater De Omval, Diemen
Locatie inct.spiratie: Nog niet bekend, houd http://www.inct.nl/events/inct.spiratie/index.html in de gaten

In het kort: Het platform voor uitgeefexperts laat in meer dan twintig sessies zien wat de ontwikkelingen en trends op het gebied van uitgeven zijn.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Wat mij betreft vanwege de lezing van Jeroen van Bergeijk van Uitgeverij Fosfor. Wist je dat in Amerika de longread bloeit als nooit tevoren? Journalistieke verhalen van 10.000 tot 15.000 woorden? Ja! In dit tijdperk ja, waarin we allemaal zijn gaan geloven dat ‘we’ een concentratiespanne hebben van nog maar drie seconden, give or take, en alle content dus kort, korter, kortst moet. Op het hoofdpodium vinden we sprekers van grote partijen binnen de branche, zoals Harrie van Luxemburg (COO van Kluwer). Hij zal vertellen hoe deze printgeoriënteerde organisatie wordt omgebouwd tot online uitgeverij. Verder verschijnt Dan Hassler-Forest, werkzaam aan de UvA. Afgestudeerd op en gespecialiseerd in film en literatuur bood hij onder meer al een scherpe analyse over de politieke implicaties van superheldenfilms. Op inct.formatie zal hij Transmedia bespreken, het vertellen van verhalen in ons digitale tijdperk. Ook intrigerend klinkt alvast de lezing ‘Wil de laatste media-expert het licht uitdoen?’ van Klaas de Boer (227 Media) en Pieter van der Kruijf van LayerGloss belooft ons uit te leggen wat het WordPress voor apps is.

Wat je verder nog moet weten: Op het moment van schrijven stonden de sprekers voor dit jaar aangekondigd met ‘2013’. Trek je daar niks van aan, dat is slechts een slordigheidje.

Prijs: Leden € 175,- exclusief btw, niet-leden € 350,- exclusief btw. Vroegboekkorting mogelijk tot 1 maart, je betaalt dan € 195,- exclusief btw.

Website: http://www.inct.nl/events/inct.formatie/index.html

—————

Publishers Forum Publishers Forum 2014

Publishing of tomorrow – Get hold of leading ideas

Wanneer: 5 en 6 mei
Locatie: Hotel Concorde, Berlijn

In het kort: Met enkele tientallen sprekers uit de Verenigde Staten en Europa over  marktstrategieën voor uitgevers en online service providers.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Onderwerpen die de revue zullen passeren zijn onder meer de digitalisering van educatieve uitgaven, ‘discoverability’ oftewel hoe je met goed gebruik van metadatering meer omzet kunt halen uit je bestaande producten, en data-analysering.  Daarnaast zal Hugh Howey er zijn, de succesvolle Amerikaanse science fictionschrijver die in 2012 een aanbod van zeven cijfers van uitgeverij Simon en Schuster afwees voor een aanbod van zes cijfers dat hem zijn e-bookrechten liet behouden. Hij vertelt ons wat we kunnen leren van auteurs die zelf hun boeken uitgeven.

Wat je verder nog moet weten: Elfde editie, georganiseerd door Klopotek, software-aanbieder voor uitgeverijen. Er is een Engelstalig en een Duitstalig programma. Het congres komt – als eerste, schrijft men – met een speciale CEO-dag waarbij de drukbezette, om tijd verlegen zittende directeuren alle nieuwe informatie in één dag tot zich kunnen nemen in plaats van in twee.

Prijs: Voor uitgevers € 749,- exclusief btw en voor dienstverleners € 949,-.

Website: http://publishersforum.de/

—————

Mediafacts Uitgeverscongresmediafacts2014logo

Driving innovation in media: het uitgeven opnieuw uitvinden

Wanneer: 5 juni
Locatie: DeFabrique Evenementenlocatie

In het kort: Jaarlijks evenement voor beslissers in de uitgeefsector.

Waarom zou je ernaar toe gaan: De vroegboekkorting tot 1 april is al bekend, het programma helaas nog niet. Wel zijn er enkele sprekers bekend. Het programma is dus nog in wording, hou http://www.uitgeverscongres.nl/programma/ in de gaten. Vorig jaar waren sprekers onder meer enkele CEO’s van grote uitgeverijen en Nalden (de man die onder meer het simpele doch briljante WeTransfer en het wallpaperplatform Kuvva mede oprichtte).

Wat je verder nog moet weten: Zowel de website als de LinkedIn-groep laat voornamelijk oud nieuws zien over het congres uit 2013 en zelfs 2012. De congressite doet daarmee geen eer aan het thema van het congres.

Prijs: Vroegboekkorting tot 1 april: leden € 250,- exclusief btw, niet-leden € 325,- exclusief btw.

Website: http://www.uitgeverscongres.nl/

—————

Frankfurter BuchmesseFrankfurter Buchmesse

Beursvereniging van Duitse boekhandels

Wanneer: 8-12 oktober
Locatie: De Messe, Frankfurt

In het kort: Grootste boeken(vak)beurs ter wereld die vijf dagen duurt, al meer dan zestig jaar bestaat, en meer dan 7500 exposanten kent uit meer dan 110 landen.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Bijvoorbeeld omdat de gehele uitgeversbranche zich hier verzamelt. In overzichtelijk naar onderwerp ingedeelde enorme hallen zoals Jeugd of Rechten & Licenties hoor je van collega’s van over de hele wereld alles over nieuwste trends of zakelijke mogelijkheden. Wil je jezelf via workshops en lezingen bijspijkeren? Dan is er de Frankfurt Academy.  Eregastland dit jaar is Finland, wat betekent dat er extra aandacht is voor de uitgeversmarkt van dit land.

Wat je verder nog moet weten: Je kunt alvast de enquête bestuderen gehouden onder uitgevers die de Buchmesse in 2013 bezochten: http://www.buchmesse.de/images/fbm/dokumente-ua-pdfs/2013/trade_visitor_survey_2013__41086.pdf (Of die van de exposanten: http://www.buchmesse.de/images/fbm/dokumente-ua-pdfs/2013/exhibitor_survey_2013__41084.pdf) Of download alvast een van de gratis Frankfurt Academy e-books: http://buchmesse.de/de/academy/knowledge/.

Prijs: In de voorverkoop kost een dagkaart voor vakbezoekers en boekhandelaren € 34,- inclusief btw, volledig beursbezoek € 68,- inclusief btw. Voorverkoop begint in juni, maar je kunt je nu vast registreren en zo verzekerd zijn van je voorverkoopkaart. Kom je als particulier, dan betaal je minder. Of je met deze toegangskaart ook de Frankfurt Academy kunt bezoeken is onduidelijk.

Website: http://www.buchmesse.de/

—————

Welke beurs bezoek jij en waarom? Mis je een belangrijk congres? Laat het weten in de reacties onder dit blog.

Edwin de Kuiper
www.nieuw-initiatief.nl

PS. Zien waar voor jouw uitgeverij de kansen liggen? Vraag gratis mijn e-book ‘Contentmanagement als winstgevend proces’ aan