Trek de aandacht met een video

Trek de aandacht met een video

Trek via YouTube de aandacht als uitgever

Per dag worden er op Facebook YouTube-filmpjes bekeken met een totale afspeellengte van 500 jaar. YouTube had in 2011 800.000.000 unieke kijkers per maand en 600.000.000 views per mobielapparaat. In totaal 1 biljoen views in 2011 en 4.000.000.000 bekeken filmpjes per dag op YouTube, schreef de Volkskrant onlangs.

Nog een paar cijfers:

  • Nikkie de Jager met Nikkie Tutorials sinds 2008, 180 filmpjes, 163.000 abonnees
  • Bardo Ellens uit Deventer, Sketches en leuke filmpjes; 75.000 abonnees
  • The Annoying Orange, Aantal views 349.753.047, 228.000 dollar
  • Dane Boedigheimer 350.000.000 kijkers, inkomsten 300.000 dollar aan advertenties
  • Shane Dawson TV 431.000.000 kijkers, inkomsten 315.000 dollar volgens onderzoeksbureau TubeMogul.

Het zijn zo wat getallen die aangeven wat bewegende beelden doen op internet. Beeld en geluid, verbeelden en beleven.

YouTube stelt in de algemene voorwaarden dat content waarop copyright berust van anderen, niet is toegestaan, maar inmiddels is gebleken dat dit soort filmpjes maar moeilijk van het internet af te krijgen zijn. Daarnaast werkt het voor veel artiesten in de muziek of cabaret ook als een gratis marketingtool.

Een van de maatregelen die YouTube moest nemen van uitgevers in de film- en TV-industrie is de tijdslimiet. Standaard mogen filmpjes niet langer zijn dan vijftien minuten, zodat je niet meer complete afleveringen van een serie of film kunt uploaden. Als uitgever of contenteigenaar kun je je registeren waardoor langere films mogelijk zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van e-trainingen. Je kunt natuurlijk ook kiezen om YouTube te gebruiken voor een vijftien minuten durende teaser om daarna vervolgens een DVD te verkopen, ‘t is maar een idee.

Let wel even op bij de licentiekeuze die je kunt maken bij het uploaden.

Met Creative Commons-licenties kunnen uitgevers anderen toestemming geven hun werk te gebruiken. YouTube staat gebruikers toe hun video’s te markeren met een Creative Commons-licentie van het type CC BY [hergebruik toegestaan met naamsvermelding]. Naamsvermelding wordt bij de CC BY-licentie automatisch ingesteld, wat inhoudt dat video’s die je met Creative Commons-inhoud maakt, automatisch de titels van de bronvideo’s onder de videospeler weergeven. Je behoudt je auteursrecht en andere gebruikers kunnen je werk opnieuw gebruiken in overeenstemming met de voorwaarden van de licentie. Als je je originele video met een Creative Commons-licentie markeert, geef je de volledige YouTube-community het recht de video te bewerken en opnieuw te gebruiken.

Wil je dat niet, selecteer dan de standaard YouTube-licentie. Hierbij wordt alleen aan YouTube het recht verleend om de geüploade content te verspreiden, over welk medium dan ook.

YouTube heeft een reeks geavanceerde hulpprogramma’s opgezet voor het beheer van auteursrecht- en inhoudbeleid, zodat eigenaren van rechten de controle over hun eigen content behouden! Kijk maar eens op:

Film op internet is in uitgeeftermen goed te gebruiken om content een extra dimensie en marketing een boost te geven. Je wint het vertrouwen van klanten en je geeft meer beleving aan een onderwerp of medium. Educatieve uitgevers zouden inmiddels moeten beschikken over immense hoeveelheden interessante filmpjes, of op zijn minst verwijzingen daarnaar (zie ook mijn column Metadata zijn geld waard)om het onderwijs te ondersteunen. Uitgevers van vakinformatie met toelichtende instructievideo’s, rondetafelgesprekken en voorbeeldmateriaal dat aanvullend is op artikelen of boeken. Korte duidelijke filmpjes die direct een antwoord geven op een vraag. Een lange elektronische rolprent wordt vanachter de computer niet goed bekeken, de standaard van maximaal vijftien minuten is dus niet eens zo gek en vaak voldoende.

In mijn e-book heb ik 30 tips opgenomen waar rekening mee gehouden kan worden wanneer je een YouTube-film wilt publiceren en goed vindbaar wilt maken.

Kortom, met video creëer je heel veel nieuwe informatieblokjes in de vorm van filmsnippets, bedoeld voor marketing of voor inhoudelijke publicatiedoeleinden. Welke uitgever maakt een nieuwe uitgave met een combinatie van deze filmsnippets en creëert hiermee een waardevolle DVD of misschien wel een TV-uitzending?

De beleving blijft belangrijk!

Maandelijks inspiratie in je mailbox?

Ja, stuur mij maandelijks inspiratie en tips