Ontwerpen van digitale transitie

Content management voor mediabedrijf.

Doel

Aeneas Media is een all round mediabedrijf dat gericht is op kennisuitwisseling onder professionals in de bouw. Waarbij de markt kennis creëert voor de markt, de rol van Aeneas hierbij is om deze kennis te verzamelen, te valideren en te verspreiden met daarbij een scherp oog op de nieuwste (digitale) ontwikkelingen. Op deze manier wil Aeneas transformeren van een traditionele uitgeverij naar een bedrijf dat midden in de markt staat van haar klanten.

Voor de digitale transitie die Aeneas moet een gebruiksvriendelijk Content Management Systeem geselecteerd en geïmplementeerd worden. Hierbij moet rekening gehouden worden met de interne systemen, multimediale uitgaven (digitaal en op papier). Daarom is aan Nieuw Initiatief gevraagd om:

  • Via gesprekken en workshops de eisen en wensen aan de oplossing scherp te krijgen
  • In visuele ontwerpen uitwerken hoe de nieuwe digitale processen en content architectuur eruit moet komen te zien
  • Te zorgen voor een helder pakket van eisen voor een RFP (Request for Proposes)
  • Het projectleiderschap en informatiearchitect vervullen

Aanpak en resultaat

Om een goed beeld te krijgen van de eisen en wensen hebben we via interviews en workshops gebruikersonderzoek gedaan met de betrokken redactie, maar ook bij externe klanten. Gevoed met inzichten uit het gebruikersonderzoek hebben we een content architectuur opgesteld met een stevig pakket van eisen. Deze zijn iteratief aangescherpt om tot RFP te komen dat aansluit bij de missie van de organisatie.

Omdat de Aeneas behoefte had aan een projectleider die het geheel kon overzien, zowel de technische aspecten, maar ook de procesmatige kant overziet, voerden we het projectmanagement.

De resultaten:

  • Een gedegen pakket van eisen op basis van gebruikersonderzoek
  • Ontwerp van het contentmanagementproces
  • Opstellen van een RFP (Request For Proposal) voor de selectie en implementatie van het CMS op basis van de ontworpen processen.
  • Ontwerp informatiearchitectuur
  • Implementatie van ontwikkelprocessen
  • Betrokkenheid bij de nieuwe manier van communiceren van een brede groep interne stakeholders

Opdrachtgever zelf aan het woord:

“Edwin heeft ons uitstekend geholpen bij het bepalen van onze behoefte vanuit onze visie op het gebied van Content Management, het formuleren van de vraag in een RFP en het beoordelen van de aanbieders. Ook heeft hij uitstekend werk geleverd bij het inhoudelijk monitoren van het proces.”

Aebele Kluwer, Directeur Aeneas Media

Klant

Æneas, Uitgeverij van Vakinformatie bv

Jaar

2011

Disciplines

Design thinking
Digital (UX/UI) design
Interaction design
Content management
Projectmanagement