Gebruikers betrekken bij energiebesparende renovaties 

Energiebesparende renovaties

Gebruikers betrekken bij energiebesparende renovaties 

Zo’n acht jaar geleden heeft Nieuw-Initiatief een adviestool ter stimulering van energiebesparende renovaties ontworpen voor Essent, Provincie Noord Brabant, Aeneas en Cauberg-Huygen. Een complexe tool waarin woningbouwverenigingen kunnen uitrekening waar de voordelen zitten bij renovaties aan bestaande woningen. Een onderwerp dat steeds urgenter wordt nu we op weg zijn naar energieneutrale en aardgasvrije woningen in 2050. De adviestool gaat uit van de belangen van de bewoners én de huiseigenaren. 

Bewonersbehoeften

Bewoners krijgen in de toekomst vroeg of laat te maken met een periode waarin hun woning gerenoveerd wordt. In een recent onderzoek Elke bewoner een Persoonlijk Renovatie Arrangement in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op verzoek van de TKI-Urban Energy, zijn de wensen en behoeften van de bewoners tijdens zo’n periode onderzocht. Naast energiebesparing zijn daar zes belangrijke bewonersbehoefte naar voren gekomen.

Een toekomst waarin je…

  1. altijd op de hoogte bent van de renovatie 
  2. zelf mee kan klussen en daarmee kosten bespaart 
  3. als huurder naar eigen smaak kan renoveren
  4. van tevoren kan ervaren hoe het gaat worden 
  5. geen geluidsoverlast meer hebt van je buren 
  6. een koele woning hebt in de zomer 

Om in de verduurzamingsopgave goed aan te sluiten bij deze bewonersbehoeften, is volgens de onderzoekers op veel vlakken innovatiekracht nodig. De insteek om bezoekers in deze opgave mee te nemen vinden wij natuurlijk een positieve ontwikkeling. Dat moedigen we van harte aan! Stel je voor dat we én de bewoners én de woningbouwverenigingen kunnen stimuleren en helpen om de juiste keuzes te maken voor de bestaande woningbouw.  

Twee doelgroepen, één tool

Misschien zelfs wel in één handige tool. De adviestool voor woningbouwverenigingen kwam acht jaar geleden misschien wel te vroeg. Dit moment lijkt geschikter, nu de thema’s energietransitie en verduurzaming zo’n hoge prioriteit hebben. Bovendien is er steeds meer animo om de gebruiker te betrekken bij het ontwikkelen van slimme oplossingen. 

Wat zou er mooier zijn dan woningbouwverenigingen en bezoekers te kunnen bedienen met advies over energiebesparende renovaties in één handige tool? Dat zien wij wel zitten. Het belangrijkste is om blijvend met gebruikers (bewoners en woningbouw) te testen en valideren. Blijf hen meenemen in de opties en toets wat aansluit bij hun behoeften. Het is een ingewikkeld vraagstuk, maar zonder het betrekken van de gebruiker gedoemd om te mislukken. Wij zijn er klaar voor! 

Maandelijks verrassende inzichten in de user experience van je klanten? Schrijf je in:


Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen of wil je gewoon eens brainstormen? Dan plannen we graag een gesprek in: +31 (0) 626 665 626.

Kijk wat Nieuw-Initiatief nog meer voor jou kan doen.

Maandelijks inspiratie in je mailbox?

Ja, stuur mij maandelijks inspiratie en tips