Google mag boeken blijven scannen

Google mag boeken blijven scannen

Google heeft in de Verenigde Staten een acht jaar durende rechtszaak tegen de Amerikaanse schrijversgilde gewonnen en mag doorgaan met Google Books. Google heeft met het Books-project de ambitie om elk boek op de planeet in te scannen en te indexeren in een online bibliotheek. Het inscannen en ontsluiten van miljoenen boeken door Google is toegestaan. Het internetbedrijf schendt het auteursrecht niet. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Het digitaliseren van boeken zonder toestemming van auteursrechthebbenden valt volgens rechter Denny Chin uit New York City onder fair use, het rechtmatige gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Google heeft inmiddels 20 miljoen boeken ingescand en beschikbaar gesteld via de zoekmachine Google Books.

Chin deed de uitspraak in een rechtszaak die al jaren speelt en die is aangespannen door schrijvers, uitgevers en belangenorganisaties. Volgens Chin levert Google met het scannen en beschikbaar stellen van zoekresultaten en kleine stukjes tekst uit de gedigitaliseerde boeken een publieke dienst.

Chin zegt in zijn vonnis dat Google Books een “essentieel onderzoeksinstrument” is. De rechter noemt ook het feit dat Google via de dienst blinden toegang biedt tot boeken en dat het internetbedrijf oude boeken voor verval behoedt.

Fair use

In de VS durfde Google het samen met de partnerbibliotheken dus wel aan om ook 20e-eeuwse boeken, waarvan een groot deel nog auteursrechtelijk beschermd is, te digitaliseren (en juist deze boeken waren onderwerp van de rechtszaak). Google deed dit zonder vooraf toestemming te vragen aan de rechthebbenden. Vanuit Europees perspectief (en vanuit het perspectief van de Authors Guild) maakt Google hier op het eerste gezicht massaal inbreuk op de auteursrechten van de schrijvers en uitgevers van deze boeken.

Meer informatie op Kennisland.

 

Maandelijks inspiratie in je mailbox?

Ja, stuur mij maandelijks inspiratie en tips