4 websites die je helpen beter te zoeken op internet.

4 websites die je helpen beter te zoeken op internet.

Ken je dat? Je pakt je eerste kop koffie van de dag, gaat achter je laptop zitten en denkt vóór je met een bepaalde klus aan het werk gaat nog ‘even’ wat informatie op te zoeken op internet. Als je vervolgens weer opkijkt, zijn je collega’s naar huis, is het buiten alweer donker en rammelt je maag als een bezetene.

Nou ja, zover zal het niet helemaal komen. Hoop ik tenminste voor je. Maar je herkent ongetwijfeld het geregeld langer surfen over internet, of blijven hangen bij social media als Facebook dan we eigenlijk van plan waren.

Vaak geven we onszelf daarvoor op onze kop. In feite is er weinig om ons echt schuldig over te voelen. We worden in onze zoektochten namelijk voortgedreven door dopamine, een stofje in onze hersenen dat maakt dat we actief willen, verlangen en (uit)zoeken. Dopamine maakt ons nieuwsgierig naar nieuwe ideeën en gedachten, en dat voedt onze speurtocht. (Heel lang dacht men dat dopamine geluksgevoelens veroorzaakten, maar het zijn de opioïden die dat doen.)

Allemaal leuk en aardig, maar efficiënt is dat niet. Daarom volgen nu enkele websites die je helpen gerichter naar informatie te zoeken op het internet.

News.google.com

Zoek per land naar nieuws van maximaal een maand oud. Voor ons Nederlanders worden bijvoorbeeld koppen verzameld uit meer dan 400 Nederlandstalige nieuwsbronnen.  Om nóg gerichter te zoeken kun je ook onderwerpen opgeven waar je altijd al het nieuws van op de voet wilt volgen, of aangeven dat je de ene nieuwsbron waardevoller vindt dan de andere.

Vallen een of meer van je uitgeefproducten onder de nieuwsbronnen? Dan kun je wanneer je dit wil ook bekijken of je in aanmerking komt bron nummer 401 te worden.

Googlealert.com

Niet alles komt in het nieuws terecht. Enig idee hoezeer je uitgeeftitels ‘viral’ zijn? Of en waar er op internet over jou, je producten of je uitgeverij gepraat wordt? Stel er een Google alert-melding voor in.

Browser Tor

Deze browser zou je kunnen gebruiken wanneer je niet gevonden en niet gevolgd wilt worden op internet. Bijvoorbeeld omdat een van je schrijvers voor een publicatie onderzoek doet naar een bedrijf en dit niet gelijk aan het bedrijf wil laten weten.

Omdat je met Tor via omwegen (relays) anoniem aan het surfen bent, gaat het internetten een stuk langzamer dan je gewend bent. Et voilà: daardoor heb je alle tijd om bij de les te blijven, en geen zin om langer dan noodzakelijk te surfen. 😉

Over wat Tor is, en hoe je er goed mee om kunt gaan, is een uitstekend artikel geschreven op De Correspondent. Je vindt het hier.

Kun je geen applicatie installeren in het bedrijfsnetwerk en wordt er gebruik gemaakt van Internet Expolorer, kies dan de Inprivate optie; (ctrl-shift-p).

Archive.org

De laatste site die ik nog wil melden. Op deze website kun je van iedere bestaande website vorige versies bekijken. Probeer het maar eens door de url van je eigen website in te tikken in the Internet WayBack Machine. Daarnaast kun je hier ook verwijderde of verdwenen websites terugvinden.

Naast deze websites zijn er ook vele handige tips die je überhaupt helpen betere zoekresultaten binnen zoekmachines boven tafel te toveren. Google maar eens. Of nog beter, als je tenminste na je eerste kop koffie niet tot de ontdekking wilt komen dat je collega’s alweer naar huis zijn, volg mijn workshop.

 

Welke zoektip heeft jou vaak goed geholpen? Laat het me weten in reactie op dit artikel.

 

Edwin de Kuiper www.nieuw-initiatief.nl

PS. Maandelijks een artikel ontvangen over hoger rendement behalen met bestaande content? Schrijf u in:


Maandelijks inspiratie in je mailbox?

Ja, stuur mij maandelijks inspiratie en tips