5 Uitgeverscongressen in 2013 om bij te zijn

5 Uitgeverscongressen in 2013 om bij te zijn

Tijd is schaars. Welk uitgeverscongres is het waard in 2013 om ruimte voor vrij te maken in de agenda? Om de keus makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste congressen voor je op een rij. De congressen staan op volgorde van plaatsvinden.

Publishers Forum 2013

22 en 23 april: Publishers Forum en 23 april: Tools of Change Buchreport
From editorial to market
Locatie: Hotel Concorde, Berlijn

In het kort: Meer dan vijftig sprekers uit de Verenigde Staten en Europa zullen hun visie geven op marktstrategieën voor uitgevers en online service providers.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Het congres biedt een mooie kans even buiten de beperkte eigen landsgrenzen te kijken en te horen wat er mondiaal speelt. Sprekers uit de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Duitsland geven acte de presence. De onderwerpstitels doen vermoeden dat je hier aardig specifieke informatie krijgt, over onderwerpen die momenteel van levensbelang zijn voor de uitgever. Zo komen er relatief veel sprekers die het belang van metadata onderstrepen als een manier om je uitgeverij winstgevend te houden. Ook e-books is een prominent onderwerp. Een enkele lezing lijkt voor gespecialiseerde uitgeverijen te zijn, zoals een lezing over het aanbieden van elektronische schoolboeken, en de wensen van scholen.

Wat je verder nog moet weten: Er is een Engelstalig en een Duitstalig programma. De enige Nederlander die – in het Duits – spreekt, woont in Berlijn: Jan Middendorp houdt een verhaal over eTypografie.

Prijs: Ga je alleen naar het Publishers Forum: € 699,- exclusief btw.

Ga je zowel naar het forum als naar TOC Buchreport: € 848,- exclusief btw.

NB. Het congres zit bijna vol.

Website: http://publishersforum.de/

 

inct.formatie

24 april: inct.formatie
Trends in publishing
Locatie: Spant, Bussum

In het kort: Het platform voor uitgeefexperts laat meer dan twintig sprekers opdraven over ontwikkelingen en trends op het gebied van uitgeven.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Onder meer advocaat en adviseur Hans Bousie komt spreken, die is altijd lekker kritisch. Hij gaat een verhaal houden dat je moet trachten zo veel mogelijk je eigen businessmodel te kannibaliseren, want dat werkte ook voor de film- en muziekindustrie. Kijk, dat klinkt gelijk al spannend. Verder kom je op het congres achter de aantrekkingskracht van een van de best bekeken tv-kanalen van dit moment: 24Kitchen. Durfals die nieuwe businessmodellen proberen te vinden voor de branche zijn er ook, onder meer iemand van De Nieuwe Pers. En Jeltje Zijlstra gaat vertellen hoe je succesvol een crowdfundingscampagne aanpakt.

Wat je verder nog moet weten: De organisaties van ten minste drie sprekers hebben het congres ‘door  een bijdrage mede mogelijk gemaakt’.

Prijs: Leden € 150,- exclusief btw, niet-leden € 300,- exclusief btw.

Op de website vind je een kortingscode voor 20% korting en een gratis lidmaatschap van drie maanden.

Website: http://www.inct.nl/events/inct.formatie/index.html

 

Mediafacts uitgeverscongres 2013

12 juni: Mediafacts Uitgeverscongres
Driving innovation in media: het uitgeven opnieuw uitvinden
Locatie: Brabanthallen, Den Bosch

In het kort: Jaarlijks evenement voor beslissers in de uitgeefsector.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Helaas is nog niet bekend wat er op het programma staat. Wel zijn al wat sprekers bekend, enkele CEO’s van grote uitgeverijen. De interessantste spreker tot nu toe vanuit het beloofde innovatieve uitgangspunt lijkt Nalden te zijn, de man die onder meer het simpele doch briljante WeTransfer en het wallpaperplatform Kuvva mede oprichtte.

Wat je verder nog moet weten: Tijdens het schrijven van dit blog dateert het nieuwste bericht op de pagina ‘Nieuws’ van 28 juni 2012 en op de pagina ‘Vorige editie’ komt men niet verder dan een sfeerimpressie van … de editie uit 2011. De website doet daarmee geen eer aan het thema van het congres.

Prijs: Leden € 295,- exclusief btw, niet-leden € 355,- exclusief btw.

Vroegboekkorting tot 15 april.

Website: http://www.uitgeverscongres.nl/

 

Information Energy 2013

12 juni: Masterclasses DITA, 13 juni: Information Energy Conference en 14 juni Information Energy Tools
Ook voor niet technische mensen zeer nuttig
Locatie12 / 13 juni: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
1 juni: Seats2Meet, Maarssen

In het kort: Innovatieve ontwikkelingen en new business op het gebied van content, informatie, visualisatie en kennisdelen om samen verbindingen te leggen en elkaar te inspireren.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Information Energy is een jaarlijkse internationale conferentie over innovatie in de kennis- en informatie industrie. Op de conferentie worden nieuwe initiatieven getoond, innovatieve ontwikkelingen en new business op het gebied van content, informatie, visualisatie en kennisdelen om hiermee verbindingen te leggen en elkaar te inspireren. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn gamification, ontwikkeling van les-en trainingsmateriaal, technische documentatie en corporate publishing & contentstrategie.

De conferentie heeft een hoog interactief karakter om tot optimale kennisuitwisseling te komen.

Op 12 juni vinden 2 gescheiden DITA masterclasses plaats.

Wat je verder nog moet weten: Het congres draait vooral om die uiterst belangrijke vraag: wat levert het op?

Prijs: Voor de Information Energy 2013 2 day ticket, € 500,- exclusief btw voor de 2 conferentiedagen.

Meld je nu aan voor een kosteloos abonnement op deze website en ontvang maar liefst 30% korting!

Website: http://informationenergy.org/

Frankfurter Buchmesse 

9-13 oktober: Frankfurter Buchmesse
Maken geen gebruik van een klinkende ondertitel
Locatie: Nou, de Messe dus, in Frankfurt

In het kort: Grootste boekenbeurs ter wereld die al meer dan zestig jaar bestaat, en meer dan 7500 exposanten kent uit meer dan 110 landen.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Een programma met sprekers en onderwerpen was tijdens het schrijven van dit blog nog niet te vinden op de site. Wel weet je al van tevoren dat de beurs speciale afdelingen kent: die van kinder- & jeugdboeken, rechten & licenties, state of the art (met onder meer  literatuur,  luisterboeken, fotografie en film) en Die Antwort auf Alles, de afdeling voor onderwijs, wetenschap en vakinformatie die vragen beantwoord als ‘Hoe ziet het klaslokaal van de toekomst eruit?’ Deze afdeling bevindt zich in hal 4.2, een knipoog naar het boek van Douglas Adams’ Hitchhikers Guide To The Galaxy.

Wat je verder nog moet weten: Je kunt alle facts & figures van de Buchmesse 2012 grondig bestuderen via http://buchmesse.de/images/fbm/dokumente-ua-pdfs/2012/factsandfigures2012de_36636.pdf Of download alvast een van de gratis Frankfurt Academy e-books: http://buchmesse.de/de/academy/knowledge/.

Prijs: In de voorverkoop kost een dagkaart voor vakbezoekers en boekhandelaren € 32,- inclusief btw, volledig beursbezoek € 64,- inclusief btw. Voorverkoop begint in juni. Kom je als particulier, dan betaal je minder. Of je met deze toegangskaart ook de Frankfurt Academy kunt bezoeken is onduidelijk.

Website: http://www.buchmesse.de/

Extra

20 novemberinct.spiratieinct-spiratie
Locatie: Zonheuvel in Doorn

In het kort: Inspiratie op uitgeven en ICT.

Waarom zou je ernaar toe gaan: Meer informatie volgt.

Prijsinct.spiratie kost voor leden van inct € 300,– en voor niet leden € 500,–.

Websitehttp://www.inctspiratie.nl
Welke beurs bezoek jij en waarom? Laat het weten in de reacties onder dit blog.

PS. Zien waar voor jouw uitgeverij de kansen liggen? Vraag gratis mijn e-book ‘Contentmanagement als winstgevend proces’ aan.