Nieuw wachtwoord aanvragen? Maak het snel & makkelijk!

Nieuw wachtwoord aanvragen? Maak het snel & makkelijk!

Zorg dat jouw klanten snel en makkelijk een nieuw wachtwoord aanvragen om de klantbeleving te verhogen. In een aantal blogs delen we verschillende kleine stappen die je als organisatie online kunt zetten om de UX (user experience) van je klanten te verbeteren.

Nieuw wachtwoord aanvragen, het proces

Als organisatie heb je een website waar je klanten regelmatig op inloggen. Dan kan het gebeuren dat je klant het wachtwoord vergeet. Je zal moeten zorgen dat je jouw klant op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier helpt om een nieuw wachtwoord aan te vragen.
Dat is nog een heel proces.

  1. Er komt e-mailverificatie bij om de hoek kijken, waarbij je klant aangeeft dat het echt hijzelf is die graag een nieuw wachtwoord wil. Anders zou Jan en alleman voor elk mogelijk account een nieuw wachtwoord kunnen aanvragen en krijg je dus misbruik op grote schaal.
  2. In de mail die je naar jouw klant stuurt, staan een of meer links. O.a. één link waardoor je klant een nieuw wachtwoord op jouw website kan aanmaken. Maar spamfilters houden niet zo van links: die kunnen roet in het eten gooien.
  3. Tot slot, als je klant een nieuw wachtwoord aanmaakt, kan hij tegen de grillen van de websitebeheerder of het beleid van je organisatie aan lopen. Zie ook Wacht, wat was het woord ook weer?

Laten we eens kijken naar deze zaken.

E-mailverificatie en spamfilters

Goed, je klant vraagt een nieuw wachtwoord aan. Op zijn scherm verschijnt een vriendelijke tekst (zie ook de blog over wachtwoorden). De tekst laat de klant weten dat hij zijn nieuwe wachtwoord kan aanmaken via de link die in een e-mail naar hem toe gestuurd is.
Zorg er dan voor dat je geen systeem gegenereerde e-mail stuurt, vol met links, urls en een niet-geverifieerde header/afzender. Gebruik minimaal een SPF-record: een Sender Policy Framework-record. Daarin kun je omschrijven welke servers namens je domeinnaam e-mail mogen verzenden.
Zo’n mail vol met links, urls en een niet-geverifieerde header/afzender komt namelijk niet door het spamfilter van je klant! Die zoekt zich vervolgens een ongeluk naar die e-mail. … En weg is je ultieme gebruikerservaring.

Hoe kun je makkelijk testen of je e-mail goed aankomt?

Kijk maar eens op: mail-tester.com. Heb je een uitgebreide IT-afdeling met slimme technici? Dan nog, controleer het toch maar eens.

Grillen van de organisatie

Oké, je klant krijgt de e-mail binnen waarmee hij een nieuw wachtwoord kan aanvragen. Hij klikt op de link en toetst op de website een nieuw wachtwoord in. Met een beetje pech (of geluk!) herinnert hij zich zijn oude wachtwoord weer. Hij toetst dat netjes in. Jouw systeem geeft hem terug dat het wachtwoord al bestaat. En straft zo gelijk je klant af. Die mag van het systeem geen oud wachtwoord meer invoeren.
Zulke dingen kunnen het stoom uit de oren van je klant doen komen. Het is op zulke momenten maar goed dat je klant het systeem zo hard nodig heeft en niet weggaat. Dit strenge beleid is namelijk niet gericht op een fijne gebruikerservaring. Wat je wel zou kunnen doen, is de volgende melding inbakken in je systeem: “Dit is uw oude wachtwoord. Wilt u deze opnieuw opslaan of toch liever een nieuwe aanmaken?”

Conclusie: ook een proces als het aanmaken van een nieuw wachtwoord, vereist design. Je hebt een goed ontwerp nodig, één met oog voor een goede ervaring van jouw klant, de gebruiker.

Reactie? Laat het ons weten!

Maandelijks op de hoogte blijven van tips en inspiratie om je organisatie klantgerichter te maken?

Maandelijks meer inspiratie en tips in je mailbox. Wij schrijven over kennis delen (kennisbanken),  mensen verbinden (community) en samen leren (e-learning).

Tips en inspiratie in je mailbox

Hopelijk heb je de informatie gevonden die je zocht. Maandelijks sturen wij je een e-mail vol tips, ideeën en inspiratie. Meld je aan om die te ontvangen.