Adviestool Energie-besparende Renovaties

Een projectgroep met deskundigen van de provincie Noord-Brabant en Essent hadden de ambitie om woningen energiezuinig te renoveren tegen lage kosten. De groep wilde graag een digitale tool over energiebesparende renovaties. Een handige adviestool die vóóraf inzicht geeft in het effect van een energiebesparende renovatie en de mogelijke oplossingen.
Energiebesparende-app

Het initiatief van de Provincie Noord-Brabant

De Provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om bestaande woningen te renoveren naar energielabel A of A+. Om dat doel gemakkelijker te maken moest er informatie beschikbaar komen over de renovatie van energieconcepten, financieringsconstructies en demonstratieprojecten. Die informatie moest in een handige tool komen zodat de kennis snel en makkelijk toegankelijk is voor professionals die bestaande woningen renoveren.

Het is een uitdaging om bestaande woningen te verduurzamen omdat er altijd op de korte termijn extra investeringen nodig zijn die pas na lange tijd rendabel worden. Om de verschillende belangen bij het verduurzamen van een project vooraf inzichtelijk te maken, was een beslistool nodig. Een tool die inzicht geeft in het effect van de energiebesparende renovatie. De beslistool moest de energiebesparende opgave goed in beeld brengen, en op basis daarvan oplossingsrichtingen formuleren.

keuze schema selectie

Aanpak

1

Inventarisatie en onderzoek

We zijn gestart met een aantal voorgesprekken om alle aspecten die relevant zijn bij dit complexe project te achterhalen. Tijdens die gesprekken ontstond het idee om de informatie uit de tool te presenteren in matrices. Ook werd in deze fase helder dat de tool op algoritmes en kernwaardes gebaseerd moest worden die bekend zijn in de bouw.

2

Ontwerp

Tijdens de ontwerpfase hebben wij de Provincie Noord-Brabant, Essent, een ingenieursbureau en woningcorporaties begeleid en geadviseerd. We hebben een informatiemodel en interactiemodel voor de adviestool ontworpen. Ook hebben we een functionele beschrijving voor de complexe tool gerealiseerd.

3

Resultaat

Ons ontwerp biedt professionals in één handige tool inzicht in besparende maatregelen en het energielabel dat daarmee bereikt kan worden. Door de adviestool konden beslissingen over een renovatieproject veel sneller gemaakt worden. Daardoor is de tool een belangrijke bijdrage aan de ambitie van de Provincie Noord-Brabant om bestaande woningen te verduurzamen.

“Een handige adviestool met aandacht voor alle mogelijke oplossingen.”

Digital Agency | Nieuw Initiatief

Digitaal kennis delen met aandacht voor mensen

Kunnen we jou helpen bij een digitale oplossing met aandacht voor mensen?

Tips en inspiratie in je mailbox

Hopelijk heb je de informatie gevonden die je zocht. Maandelijks sturen wij je een e-mail vol tips, ideeën en inspiratie. Meld je aan om die te ontvangen.